Information

INFORMATIE
 

Dj’en in het streamingtijdperk

Op dit ogenblik houden we ons aan de opgelegde social distancing-maatregelen. Maar net als al onze vrienden in de muziekindustrie staan we te springen om elkaar weer op de dansvloer te mogen zien. Misschien is dit het uitgelezen moment om naar hartenlust te experimenteren, bijvoorbeeld door streams in je mixen te verwerken? Hier is een kort overzicht van wat je moet weten.

Streamen heeft de muziekindustrie in de afgelopen vijftien jaar grondig veranderd. Het aandeel ervan is groter dan dat van zowel downloads als de verkoop van cd's en vinyl en het definieert de manier waarop een hele generatie muziek en media benadert. Het veroorzaakt inmiddels ook deining in de dj-wereld.

Als je overweegt om gestreamde nummers in je mixen en gelivestreamde optredens op te nemen, zijn hier een paar belangrijke punten om te overwegen.

 

BREID JE MUZIEKBIBLIOTHEEK UIT

Met streamen zijn er vrijwel geen beperkingen aan de grootte van je muziekverzameling. Een overstelpende hoeveelheid nummers, in alle genres, is rechtstreeks beschikbaar. Als je net begint als dj, kun je door te streamen gemakkelijker bepalen wat je wilt spelen. Je kunt experimenteren, verschillende genres en stijlen uitproberen en kijken wat voor geluid bij je past.

Hetzelfde geldt voor meer ervaren dj's: door te streamen kun je nieuwe nummers uitproberen op een livepubliek zonder ze meteen te hoeven kopen, iets wat snel kostbaar kan worden. En door te streamen doe je ook een goede daad voor de muziekindustrie. Omdat streamen een beter overzicht kan geven van welke nummers worden gebruikt in liveoptredens, kan dat leiden tot een eerlijkere verdeling van de auteursrechten over producenten en artiesten.

De abonnementsdiensten Beatport en SoundCloud GO+ worden door rekordbox ondersteund, zodat je toegang hebt tot miljoenen tracks, en met de nieuwste update naar Ver. 6.0.1 kun je ook kiezen uit de Beatsource catalogus - een droom voor open-format dj's.

 

VRIJHEID EN FLEXIBILITEIT

Door te streamen krijg je meer opties als je een mobiele dj bent die speelt in kleine zalen en evenementen, zoals bars, feesten en bruiloften. Op dit moment moeten we allemaal de social distancing-maatregelen respecteren en het bij gelivestreamde optredens houden. Maar zodra iedereen weer de beentjes mag losgooien op de dansvloer kun je aan alle verzoeknummers voldoen en als de buzz op de dansvloer wat dreigt stil te vallen, kun je snel op een ander genre overschakelen om de mensen weer aan het dansen te krijgen.

 

EN WIFI DAN?

Een veel besproken probleem met streamen is dat je in clubs en zalen misschien geen toegang hebt tot mobiele gegevens. In tijden van social distancing vormt dat niet bepaald een probleem, maar het loont de moeite om er alvast even over na te denken voor je gaat streamen. Tegenwoordig hebben veel locaties echter wifi en met Beatport Professional kun je een beperkt aantal bestanden op je harde schijf opslaan. Zo loop je nog minder risico dat er pijnlijke gaten vallen in je optreden.

Besef ook dat de razendsnelle 5G-technologie op het punt staat door te breken, zodat gestreamd dj'en nog betrouwbaarder wordt.

 

MIX NAADLOOS GESTREAMDE NUMMERS MET DE REST VAN JE VERZAMELING

Je kunt in rekordbox gestreamde nummers voorbereiden met een waslijst aan geavanceerde functies. De software analyseert de BPM, toonsoort en golfvorm van elk gestreamd nummer en je kunt Hot Cues en loops instellen en opslaan. Je kunt dus naadloos gestreamde en lokaal opgeslagen nummers mengen wanneer je optreedt met rekordbox en een compatibele multispeler of controller.

Met het recent gereleasete rekordbox ver. 6.0 kun je bovendien gemengde afspeellijsten met gestreamde en lokaal opgeslagen nummers maken. Denk er echter om dat je momenteel geen dj-sets kunt opnemen als je gestreamde nummers gebruikt.

 

IS DIT DE JUISTE KEUZE VOOR JOU?

Misschien wil je helemaal geen schier oneindige muziekverzameling, want minder keuze kan leiden tot meer creativiteit. Een goede dj voelt aan wanneer hij/zij de juiste nummers op het juiste moment moet inzetten, en dat gaat net zo hard op voor gelivestreamde sets.

Sommige dj's vinden het selecteren van nummers makkelijker als elke plaat in hun verzameling zorgvuldig wordt beheerd. Anderen zijn gek op de vrijwel onbeperkte keuze en aanpasbaarheid die streamen en downloaden bieden.

Nieuwe technologie biedt dj's nieuwe manieren om te gekke nummers te vinden en af te spelen op het juiste moment, met maximaal effect. Streamen is gewoon nog een manier waarop dj's kunnen doen wat ze altijd al deden.